Våre andelsgårder
Emmaus Andelsgård
I 2022 startet vi Emmaus andelsgård for 25 andelseiere. Vi har i dag 60 andelseiere, de fleste er lokale innbyggere, men også lokalt næringsliv, frivillige organisasjoner og kommunale institusjoner deltar.
Andelsgården er plassert på et kommunalt område som er regulert til friareal. Det er altså en offentlig park som er åpen for alle, selv om grønnsakene som vokser her er til betalende kunder av andelsgården. Her har vi skapt et kortreist alternativ for grønnsaksproduksjon - midt i et tett befolket nabolag.
Vi vedlikeholder området som en grønnsakspark og bruker hagen som et utgangspunkt for deling av kunnskap og for å inspirere folk til å dyrke selv. Det er også blitt et flittig brukt turmål for innbyggere i bydelen.
Den daglige driften utfører vi sammen med et arbeidslag som består av frivillige og deltakere fra flyktningtjenesten. Vi er et bidrag til introprogrammet og tilbyr arbeidspraksis og språktrening og tilgang på et inkluderende felleskap for deltakerne.
Dyrkeområdene våre omkranser Rasmus Risas gate 33. Dette er et kommunalt bygg som fungerer som et bydelshus. Det fylles nå av aktivitet fra lokale initiativ og organisasjoner.
Kontakt Tone for mer informasjon:
Ullandhaug Andelsgård
I 2024 starter ByAuk opp en ny andelsgård på Ullandhaug. I samarbeid med en rekke ulike samarbeidspartnere har vi store ambisjoner om å skape en vakker grønnsakspark, en kortreist matproduksjon og en arena for å spre kunnskap og kompetanse om å dyrke sin egen mat.
Andelene på Ullandhaug andelsgård vil fordeles på innbyggere, bedrifter og målrettede grupper. Vi er i dialog med både ulike aktører med mål om å gi unge både kunnskap og tilgang på felleskap. Flere familier har kjøpt andel og vi gleder oss til å se både store og små ute i åkeren.
Andelseierne vil ta del i hele prosessen fra frø til høsteklare grønnsaker. De vil lære om hvordan man høster, spise i sesong og tips til hva man kan lage av grønnsakene.
Den daglige driften utfører vi sammen med et arbeidslag som består av frivillige og deltakere fra flyktningtjenesten. Vi er et bidrag til introprogrammet og tilbyr arbeidspraksis og språktrening. Våre frivillige hjelper ByAuk med å skape et inkluderende felleskap for deltakerne.
På Ullandhaug ligger vi midt imellom Stiftelsen Ullandhaug Økologiske gård (UØG) og Botanisk hage. Her kan alle oppleve et rikt biologisk mangfold av planter og vekster, dyr på gården og en grønnsakspark åpen for alle. ByAuk skal etablere en tursti gjennom åkeren, sette opp informasjonsskilt og invitere folk inn for å se.
ByAuk har inngått samarbeidsavtaler med UØG, Samfunnsentralen/TDVEEN, Bjella Investments og Flyktningtjenesten. I 2024 samarbeider partene med et felles løft og rehabilitering av UØG. Sammen har vi mål om å skape et publikumsrettet område som bidrar til økt kunnskap og begeistring for bærekraftig matproduksjon, felleskap og inkludering.
Kontakt Yngve for mer informasjon: